גירושי הייטק: נכסי קריירה וחלוקת אופציות

חלוקת הרכוש בין בני זוג במסגרת הליך הגירושין היא תמיד נושא טעון ומורכב, המעורר לא מעט מחלוקות בין הצדדים. אולם כאשר מדובר על גירושי הייטק המצב סבוך עוד יותר, היות שמלבד הנכסים הממשיים הסטנדרטים, יש צורך בחלוקה של נכסי הקריירה והאופציות שניתנו לבן או בת הזוג במקום העבודה

במסגרת הליך הגירושין מבוצעת חלוקת רכוש בין הצדדים, וסוגייה זו עשויה להיות מורכבת מאוד, קל וחומר כאשר מדובר בגירושי הייטק. במקרה זה אין מדובר רק בדירת המגורים והמיטלטלין של בני הזוג, אלא גם בנכסים מתחום הקניין הרוחני: נכסי קריירה ואופציות.

מהם נכסי קריירה?

בקרב זוגות רבים קיימים פערי השתכרות משמעותיים בין בני הזוג. לרוב מדובר על מצב שבו האישה עסקה בעיקר בגידול הילדים ולא התאפשר לה לפתח קריירה ולהגיע לרמות שכר גבוהות, כפי שעשה הבעל. במצב זה בעת גירושין יש לאזן את חוסר השוויון בין הצדדים כאשר אחת האפשרויות היא הענקת פיצוי כספי לאישה בגין נכסי הקריירה שצבר הבעל לאורך שנות הנישואין. נכסי קריירה כוללים הן את המוניטין האישי והמקצועי שצבר הבעל והן את פוטנציאל ההשתכרות העתידי שלו, כאשר בית המשפט לוקח בחשבון את התנאים הנלווים של עובדי ההי טק כגון: רכב, בונוסים, השתתפות בארוחות ועוד.

 

אחת הדוגמאות הנפוצות לפערי השכר והמוניטין הגבוהים היא, כאשר אחד מבני הזוג הוא עובד הייטק. הסיבה העיקרית לכך היא העובדה שמדובר בענף מקצועי בו רמות השכר הן מהגבוהות במשק. בענף זה שעות העבודה הנדרשות הן ארוכות כמו גם נסיעות תכופות לחו"ל, ולכן בדרך כלל אינן מאפשרות לבן או בת הזוג להתקדם בפיתוח הקריירה, ובעת גירושין יש לדבר משמעות כלכלית עבור שני הצדדים.

 

חלוקת אופציות

חלוקת אופציות מהווה תמריץ מוכר מאוד בתחום ההייטק הניתן לעובדים רבים. אופציות הן ניירות ערך המאפשרות לרכוש מניה של החברה במחיר קבוע מראש. מטבע הדברים ערכן של האופציות משתנה בהתאם למצב החברה ושווין נקבע על פי מחיר המניות בשוק – בהיותו נמוך או גבוה יותר ממחיר המניה הקבוע בהסכם האופציה. כאמור, ייתכן ובן או בת הזוג יהיו זכאים בגירושין, לפיצוי בשל נכסי קריירה, וכך גם באשר לאופציות שניתנו לבן הזוג או בת הזוג בתקופת הנישואין. חישוב ערכן של האופציות יתבסס על נתונים שונים כגון מועד קבלתן, עבור איזו תקופה ניתנו האופציות, מהם תנאי ההסכם ולרבות האם הזכות פוקעת בתנאים מסוימים וכיו"ב.

בהקשר זה יש לציין כי לעתים ניתנה לעובד אופציה סמויה / מותנת , כלומר, הזכות אינה מגובה בהסכם מסודר והיא ניתנת במקום העבודה על בסיס הישגים, וותק וכיו"ב. בהיבט זה יש שתי בעיות מרכזיות: האחת היא כי במקרים רבים, בן או בת הזוג אינו/ה מודעת לכך שבן הזוג קיבל אופציה סמויה, והשנייה היא כי מועד מימושה של האופציה הסמויה/מותנת, הוא בדרך כלל עתידי, דבר שמקשה מאוד על הערכת השווי ומכאן על מתן פיצוי מתאים בגינו לבת או בן הזוג במסגרת הגירושין.

עו"ד תומר ברזיק עוסק בתחום מסחרי-אזרחי

להמשך קריאת המאמר: לחץ כאן

פורסם בתאריך: 02.04.2017

פורסם על ידי: עו"ד תומר ברזיק

גוף מפרסם: כלכליסט